ΑΒΑ ΕΡΜΗΣ - Header Section

Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ


• Τι είναι ακριβώς;

Η Σφραγίδα της Χάγης, "Apostille", αποτελεί μία σφραγίδα ,η οποία μπαίνει σε δημόσια έγγραφα και βεβαιώνει το γνήσιο της υπογραφής του υπογράφοντος με σκοπό την χρήση των εγγράφων νόμιμα σε ένα άλλο κράτος μέλος, της Σύμβασης της Χάγης.
Η λέξη είναι γαλλική και σημαίνει πιστοποίηση. Σύμφωνα με τους όρους που θεσπίστηκαν στη σύμβαση της Χάγης , στις 5 Οκτωβρίου του 1961, η σύμβαση Apostille παρέχει την απλοποιημένη πιστοποίηση δημοσίων (και συμβολαιογραφικών) εγγράφων που πρόκειται να προσκομιστούν σε χώρες που έχουν ενταχθεί στη σύμβαση της Χάγης.
Δηλαδή, καταργήθηκε η υποχρέωση διπλωματικής ή προξενικής επικύρωσης των αλλοδαπών δημοσίων εγγράφων. Τα έγγραφα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε χώρες του εξωτερικού που έχουν προσχωρήσει στη σύμβαση της Χάγης, οφείλουν να πιστοποιούνται από υπάλληλο της δικαιοδοσίας στην οποία εκδόθηκε το έγγραφο.
Σύμφωνα με το άρθρο 1 της Συμβάσεως αυτής, χρησιμοποιείται η «ειδική» σφραγίδα (Apostille) και βεβαιώνεται η γνησιότητα της υπογραφής και η ιδιότητα με την οποία ενήργησε ο υπογράφων στο έγγραφο. Η επισημείωση τίθεται πάνω στο ίδιο το έγγραφο ή σε πρόθεμα και οι σχετικές ενδείξεις που φέρει κάθε επισημείωση (δηλαδή ο αύξων αριθμός, η ημερομηνία επισημείωσης, το όνομα του υπογράφοντος ,το δημόσιο έγγραφο και η ιδιότητα με την οποία ενήργησε) καταχωρούνται σε βιβλίο ή ευρετήριο το οποίο οφείλει να τηρεί κάθε αρχή που ορίζεται αρμόδια να χορηγεί την επισημείωση (άρθρο 7).

• Apostille και μετάφραση

Η επισημείωση (Apostille) της Σύμβασης της Χάγης επισυνάπτεται στο πρωτότυπο έγγραφο, έτσι ώστε να βεβαιώσει ότι ο υπογράφων έχει πλήρη εξουσιοδότηση και αρμοδιότητα να υπογράφει το έγγραφο. Αυτό γίνεται πριν από τη μετάφραση του εγγράφου στη γλώσσα - στόχος. Προτού μεταφραστεί το κείμενό σας, θα πρέπει να έχετε βεβαιωθεί ότι το έγγραφό σας μπορεί να λάβει τη σφραγίδα Apostille από τον αρμόδιο δημόσιο φορέα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον αρμόδιο φορέα έκδοσης του εγγράφου σας και να ενημερωθείτε για τη διαδικασία. Η Σφραγίδα από τις Ελληνικές αρχές εκδίδεται σε δύο γλώσσες, Ελληνικά και Γαλλικά. Παρ ΄ όλα αυτά, εάν δεν είναι μεταφρασμένη στη γλώσσα της χώρας στην οποία θέλετε να στείλετε το έγγραφο, θα πρέπει να μεταφραστεί και αυτή.

• Ποιά θεωρούνται δημόσια
έγγραφα;

Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χάγης, δημόσια έγγραφα θεωρούνται
I. Τα έγγραφα που προέρχονται από δημόσια αρχή ή δημόσιο φορέα του κράτους , συμπεριλαμβανομένων των εγγράφων που προέρχονται από εισαγγελική αρχή, δικαστικό σώμα ή δικαστικό επιμελητή.

II. Τα διοικητικά έγγραφα
III. Τα συμβολαιογραφικά έγγραφα
IV. Οι επίσημες βεβαιώσεις που τίθενται σε ιδιωτικό έγγραφο

• Ποιές είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα για τη χορήγηση του Apostille ;

Κάθε κράτος ορίζει τις αρχές οι οποίες φέρουν την αρμοδιότητα να χορηγούν την επισημείωση (Apostille) της Σύμβασης της Χάγης.Οι Αρχές που χορηγούν την Επισημείωση του άρθρου 3 της Σύμβασης της Χάγης στην Ελλάδα είναι :

1. Οι ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ.
Εκεί γίνεται η επισημείωση των δημοσίων διοικητικών εγγράφων.
2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ.
Εκεί γίνεται η επισημείωση των εγγράφων των υπηρεσιών της περιφέρειας
3. ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ.
Εκεί γίνεται η επισημείωση των δικαστικών εγγράφων

Ποιές χώρες έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Χάγης για την επισημείωση των εγγράφων(Αpostille) ;

Σας παραθέτουμε τη λίστα με τις χώρες που έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση και ως εκ τούτου δέχονται την επισημείωση Apostille:

Αγ. Μαρίνος
Αγ. Μαυρίκιος
Αζερμπαϊτζάν
Ανδόρα
Αντιγκούα και Μπαρμπούντα
Αργεντινή
Αρμενία
Αυστραλία
Αυστρία
Βέλγιο
Βενεζουέλα
Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Βουλγαρία
Γαλλία
Γερμανία
Γρενάδα
Δανία
Δομινικανή Δημοκρατία
Ελβετία
Ελλάδα
Ελ Σαλβαντόρ
Εσθονία
Ηνωμένο Βασίλειο
Η.Π.Α
Ιαπωνία
Ινδία
Ιρλανδία
Ισημερινός
Ισλανδία
Iσπανία
Ισραήλ
Ιταλία
Καζακστάν
Κολομβία
Κροατία
Κορέα
Κύπρος (Δεν απαιτείται η επισημείωση της Χάγης στα έγγραφα που εκδίδονται από δημόσιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα)
Λεσόθο
Λετονία
Λευκορωσία
Λιβερία
Λιχτενστάιν
Λιθουανία
Λουξεμβούργο
Μακάο
Μαλαουϊ
Μάλτα
Μεξικό
Μολδαβία
Μονακό
Μπαρμπάντος
Μπαχάμες
Μπελίζ Μποτσουάνα
Μπρουνέι Nταρουσαλάμ
Ν. Ζηλανδία
Ναμίμπια
Νησιά Κουκ
Νησιά Μάρσαλ
Νιούε
Νορβηγία
Νότιος Αφρική
Ολλανδία
Ονδούρα
Ουγγαρία
Ουκρανία
πρώην Γιουγκοσλαβική ∆ημοκρατία της Μακεδονίας (F.Y.R.O.M.)
Παναμάς
Πολωνία
Πορτογαλία
Ρουμανία
Ρωσία
Σαϊντ Κιτς και Νίβεις
Σαιντ Λούτσια
Σαμόα
Σερβία και Μαυροβούνιο
Σεϋχέλλες
Σλοβακία
Σλοβενία
Σουαζιλάνδη
Σουηδία
Σουρινάμ
Τόνγκα
Τουρκία
Τρίνινταντ και Τομπάγκο
Τσεχία
Φιλανδία
Φίτζι
Χονγκ-Κονγκ

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με τη Σφραγίδα της Χάγης και το προς μετάφραση έγγραφό σας, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή τηλεφωνικά στο τηλέφωνο που αναγράφεται στα στοιχεία επικοινωνίας.